HET VOLKSLIED
Enige jaren geleden werkte ik als vrijwilligster in een verzorgingstehuis.
Ik kwam daar in gesprek met een 91 jarige bewoner, over ons volkslied het "Wilhelmus".
Hij sprak zijn verontwaardiging uit dat hij moest zingen:" ben ik van Duitse bloed". Ik trachtte hem op mijn wijze duidelijk te maken dat het lied uit de geschiedenis is gedateerd , toen Willem van Oranje prins was en in Duitsland woonde.
Maar de 91 jarige hield voet bij stuk. Hij vond alleen het zesde couplet mooi en declameerde dit met een overtuiging wat het gesprek weer goed maakte. "mijn schild en de betrouwen zijt Gij o God mijn Heer"
Ja, hij kende in ieder geval het Wilhelmus en dacht erover na.
Er zijn er heel wat die het lied gedachtenloos zingen, of het het niet eens kennen.De geschiedenis schijnt niet voor iedereen boeiend te zijn.
Om het geheugen wat op te frissen is dit artikel gebruikt om het lied weer wat duidelijker te plaatsen.
In 1533 werd Prins Willem van Oranje in Dillenburg (Duirsland) geboren. Zijn moeder heette Juliana van Stolberg waar ook prinses Juliana naar is vernoemd destijds.Bij het ouder worden kwam prins Willem aan het hof van Karel de Vijfde die in die tijd een machtige plaats had verworven in heel de wereld. Prins Willem werd daar Rooms opgevoed wat als normaal werd gevonden omdat de Roomse kerk de primeur had zogezegd.
Maar voor prins Willem was het niet zo vanzelfsprekend omdat hij thuis was opgevoed in de nieuwe leer, in navolging van Luther.
De Roomse kerk was in die dagen beslist niet te vergelijken met de eerste christengemeente. De afval was groot , ook aan de top.
De dwalingen waren zo groot dat Luther wel 95 stellingen nodig had om de dwalingen aan de kaak te stellen.
Dit werd hem niet in dank aangenomen. Imtegendeel Luther werd in de ban gedaan.
Het was het begin van de grote kerkhervorming, die een zuivere godsdienstbeleving bracht.
Helaas heeft dit ook veel slachtoffers gekost. Karel de Vijfde , wiens ideaal was: één volk één godsdienst vond de nieuwe leer van de kerkhervormers een doorn in het oog omdat zijn idealen behoorlijk werden gedwarboomd.\Van godsdienstvrijheid was dus geen sprake.
Toen prins Willem de eerste, van nabij meemaakte dat ketters werden verbrand omdat zij de nieuwe leer aanhingen vond hij het de spuigaten uitlopen en trok partij voor hen.
Hij was inmiddels stadhouder van enkele Nederlandse gewesten en kwam de Nederlanders, die hevig getyraniseerd werden, te hulp.
Hoewel de strijd zeer langdurig en hevig is geweest, met slachtoffers aan beide kanten, is het resultaat wel dat we ook in ons land godsdienstvrijheid hebben gekregen , waar we ook heden ten dage nog van profiteren.
Het past ons op goede wijze om te gaan met het vaad'ren pand.
Zij zullen het niet hebben ons oude Nederland, zou ook in deze tijd van toepassing kunnen zijn.
Ik denk dat onze strijd in deze tijd veel heeft te maken met het nihilisme (weg met alle grondwaarheden) wat ons land op allerlei manieren heden ten dage beïnvloed.
Mijn bede is dat het Volkslied weer met volle overtuiging kan worden gezongen door jong en oud.
ORANJE BOVEN.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage